woensdag 21 mei 2008

Aardbeientijd

Fraises au chocolat, zo noemen ze in Frankrijk de combinatie van aardbeien gedipt in vloeibare chocola. En als je het uitspreekt proef je het al. Uitmuntend samenspel van toch wel de twee allerlekkerste zoetigheden, bij voorkeur te nuttigen door de allermooiste Françaises. Dat geeft net wat meer decor.
Decor is toch al de helft van de zaak, bij patisserie. Waarom zit er anders die hinderlijke enorme toef slagroom op de moorkop, die het onmogelijk maakt om het ding nog fatsoenlijk naar binnen te werken? Wel veel mooier om te zien, zo'n frisse witte blos in de vitrine van de banketbakker.
Aardbeien dus, en chocola, en decor. Alla, en gemak, makkelijk scoren bij de visite, met deze taart.

1 Doosje aardbeien
7 plakjes bladerdeeg (roomboter)
250 ml. banketbakkersroom
100 gram pure chocola
2 eetlepels abrikozenjam

Verwarm de oven voor op 180 graden. Beboter een taartvorm van 26 cm. doorsnee licht met boter. Stapel de bladerdeegplakjes op elkaar: smeer daarbij elk plakje even in met een kwastje gedrenkt in water. Rol de bladerdeegstapel uit tot een zo rond mogelijke deegplak. Bekleed de taartvorm met de deegplak, zorg dat rondom een rand van ongeveer een centimeter overblijft, snij de rest weg. Prik de bodem van de deegplak her en der in met een vork. Dit voorkomt dat de de hele bodem gaat rijzen bij het blind bakken
Knip een cirkel van 24 cm. uit bakpapier, leg dat op het deeg. Leg hierop bonen of speciale knikkers of (netjes gewassen) steentjes uit het tuinpad. Bak de taartbodem vervolgens in 10 tot 15 minuten goudbruin in de oven. Laat de taartbodem afkoelen uit de vorm, op een rooster.

Smelt intussen au bain marie de chocola. Maakde banketbakkersroom volgens authentiek recept of gebruik de geneugten van het Baukje rek in de supermarkt. Snijd de aarbeien in kwarten.

Smeer nu de afgekoelde bodem van de taart met een kwastje ruimhartig in met de gesmolten chocola en laat deze volledig stollen, bijvoorbeeld door de taart even in de koelkast te parkeren. Vul nu de taart op met de banketbakkersroom en leg daarop in een dikke laag de gesneden aardbeien.

Nu het decor, taart moet glimmen. Verwarm de abrikozenjam in een pannetje op het vuur. Kwast nu de gehele taart, zowel de aardbeien als de gehele taartrand in met de jam. Her en der in de buurt groeit vast wel een takje munt, decoreer met muntblaadjes, die overigens ook prima smaken bij de aardbeien!

woensdag 19 september 2007

Kwetsentijd

Eerste kookbericht dan maar, al was het maar om te proberen.

't Was kwetsentijd, afgelopen weken. Kwetsen zijn van die Oud Hollandsche pruimen, ze hangen een beetje treurig als tranen aan de kronkelige takken van de pruimenboom. Maar wat zaten ze vol, die bomen.
En waarom is dat zo leuk, of in ieder geval, het vermelden hier waard? Omdat kwetsen lekkere pruimen zijn en vooral ook, niet zo vol vocht. Dat maakt ze meer dan geschikt om er taart mee te bakken. En als er zo veel zijn mist men één, twee pruimen niet en kan de taart volgeladen worden!
In Frankrijk bakken ze 'm met zelfgemaakte spijs eronder. Lekker, en helemaal niet moeilijk!

Voor een springvorm van 28 cm.:

150 gram bloem
100 gram amandelpoeder
125 boter uit de koelkast
snuf zout
100 gram suiker
1 ei
1 zakje vanillesuiker

Vulling
1 kilo (of meer) rijpe kwetsen of andere pruimen, in de lengte gehalveerd en ontpit.
100 gram basterdsuiker
100 gram amandelpoeder
1 ei
1 eierdooier
50 gram gesmolten boter
1 eetlepel rum (indien gewenst)
Poedersuiker en kaneel

Warm de oven voor op 180 graden
Meng bloem, amandelpoeder en zout en snij er de koude boter door tot een kruimelig deeg. Voeg suiker, ei en vanillesuiker toe. kneed snel tot een bal en leg die, verpakt in plasticfolie een halfuur in de koelkast.
Maak de spijs: Vermeng amandelpoeder, basterdsuiker, boter, de eieren en evt. de rum tot een mooie smeuige massa.
Maak de taart: Druk de deegbal uit in de ingevette springvorm, over de bodem en langs de rand tot een cm. of 3.
Verdeel de spijs erover en leg dakpansgewijs zoveel mogelijk pruimen op het spijs. Bij een ronde springvorm uiteraardmooi in concentrische cirkels, in een rechthoekige vorm mooi in rijtjes. Prop behoorlijk, de pruimen zullen krimpen in de oven en hoe meer, hoe lekkerder.
Bestrooi de ruimen ruimhartig met poedersuiker, ze willen nog wel eens wat zurig worden. Een snufje kaneel om het af te maken en dan 35 tot 45 minuten in de voorverwarmde oven.

Nou, en da's dus makkelijk!